Gek op
hout

Wibern Jorritsma is oprichter en eigenaar van Moaimakke. En – weloverwogen – enig werknemer. Omdat hij zelf graag de laatste hand in het eindproduct heeft. Hij streeft een hoge kwaliteit na. En levert die ook.

“In 2008 ben ik met Moaimakke gestart. Daarvoor werkte ik zo’n tien jaar als industrieel ontwerper bij een meubelfabrikant in staal. En dan zit je hele dagen achter de computer. Ik miste het werken met de hand, het zelf creëren. Van jongs af aan ben ik al gek op het werken met hout. En op uitvinden, dingen bedenken. Nu doe ik beide: het ontwerpen en maken van houten interieurs. Dat ligt me wel.”

Hout is uniek, net als Moaimakke

“Eigenlijk ben ik als hobby met het bouwen van meubels begonnen. Eerst voor mezelf, en later in opdracht. Dan kocht ik oude mahoniehouten kerkbanken en maakte daar luxe buitenkeukens voor Amsterdamse grachtenpanden van. Dat is het fijne aan hout. Het blijft ook na jaren nog mooi. Je haalt de schaaf erover en het is weer als nieuw. En het is een erg duurzaam materiaal, zeker als het wordt hergebruikt.

Ook is het uniek. Iedere tekening, de groeiwijze van de boom. Het is altijd anders. Wat dat betreft brengt werken met massief hout extra uitdagingen met zich mee. Je wilt de draad, de lijnen van hout – bijvoorbeeld bij keukenkastjes – perfect op elkaar laten aansluiten.”

Moaimakke: Fries voor ‘mooi gemaakt’

Ambachtelijk en high tech

Wibern maakt graag gebruik van ambachtelijke technieken, zoals zwaluwstaart- of pen-en-gatverbindingen. Supersterk en prachtig om te zien. Zeker 80% is handwerk, zoals: schuren, verlijmen, schaven en lakken. Maar de tijd geeft niet stilgestaan: Wibern ontwerpt, zoals een TU Delft geschoolde ontwerper betaamt, alles in 3D. Met de computer dus.

De CNC-frees wordt ingezet om het hout computergestuurd te bewerken wanneer een onderdeel perfect passend moet zijn. Bij keukenkastjes of een ellipsvormige tafel bijvoorbeeld. Door de combinatie van ambachtelijk én computergestuurd werken krijg je het mooiste resultaat. Zo weet je zeker dat Moaimakke haar bedrijfsnaam eer aan doet. Klanten krijgen een erfstuk voor de toekomst.

De voordelen van Moaimakke:

Heldere communicatie
Probleemoplossend, meedenkend en vooruitziend
Ambachtelijk vakmanschap gecombineerd met computergestuurd werken
En: zeker betaalbaar
Heldere communicatie
Probleemoplossend, meedenkend en vooruitziend
Ambachtelijk vakmanschap gecombineerd met computergestuurd werken
En: zeker betaalbaar

Ook gek op hout?

Heb jij een interieurwens in hout? Mag ik je daarbij helpen? Maak dan vrijblijvend een afspraak.